Jaguar XJ220

Een nineties supercar die de tand des tijds meer dan uitstekend heeft doorstaan, kortom de Jaguar XJ220. Het model werd in 1989 voor het eerst aangekondigd met een prijskaartje van ongeveer € 450.000. De naam was afkomstig van de door Jaguar gewenste topsnelheid van 220 Mph, omgerekend 354 km/u. Tom Walkinshaw Racing werd gevraagd de motor te ontwikkelen op basis van een bestaande V12 van Jaguar die 500pk moest gaan leveren. Nog voordat de XJ220 op de markt kwam had Jaguar al veel orders binnen doordat speculanten hoopten op een interessante belegging vanwege de beperkte productie van 350 stuks.

Toen het productiemodel in 1991 aan het grote publiek werd getoond bleek het concept behoorlijk te zijn aangepast met teleurgestelde reacties als gevolg. Zo werd de auto aangedreven door de achterwielen terwijl vierwielaandrijving gepland stond en de spectaculaire vleugeldeuren waren er uit bezuinigd. De grootste schok zat onder de motorkap, er zat geen V12 onder maar een 3,5 liter V6! Het blok produceerde weliswaar 549pk maar Jaguar had nog nooit een dergelijk kleine motor in haar modellen geleverd en bovendien had de motor een immens turbogat.

Heel even had de Jaguar het wereldsnelheidsrecord voor productieauto’s totdat de McLaren F1 zich aandiende. Toch kan de XJ220 zich nog steeds meten met de huidige supercars, zo organiseerde Top Gear een drag race tegen de moderne Pagani Zonda met de Jaguar als winnaar met zijn o naar 100 km/u tijd van 3,7 seconden. Een interessant weetje is dat de tank gemaakt is van materiaal zoals in de racerij gebruikelijk is, een licht maar poreus materiaal. Aangezien deze onder de vloer zit en regelmatig vervangen moet worden is dit een stevige kostenpost voor XJ220-eigenaren van ongeveer € 25.000 per keer. Niet alleen de prestaties maar ook het ontwerp hebben de tand des tijd goed doorstaan.

Door de tegenvallende vraag zou tot 1997 de productie niet verder komen dan 281 stuks.

Jaguar XJ220

Deze Jaguar XJ220 is nieuw geleverd in Frankrijk op 1 okober 1992 en wordt nu te koop aangeboden in Nederland door The Houtkamp Collection. De XJ220 heeft slechts 12.000km ervaring en de motor is volgens de verkoper opnieuw opgebouwd inclusief het vervangen van de poreuze tanks en gereviseerde turbo’s ter waarde van € 45.000. De Jaguar zou werkelijk als nieuw overkomen, zowel het interieur als exterieur is smetteloos. Het lijkt alsof deze Jaguar door de jaren heen steeds meer aan schoonheid wint. Men vraagt € 405.000 voor de youngtimer supercar.

Deel hieronder je mening over deze Jaguar!

Tags from the story
0 replies on “Jaguar XJ220”