Fiat Dino Coupé 2400 1971

De Fiat Dino werd voor het eerste aan het grote publiek getoond als spider in 1966 op de Autosalon van Genève. Een jaar later werd de Fiat Dino Coupé geintroduceerd. Het was niet alleen de opstap naar de latere Ferrari’s “Dino” maar in eerste instantie vooral een manier voor Ferrari om de V6 motoren gehomologeerd te krijgen voor de Formule 2. De benodigde aantallen voor homologatie waren nu eenmaal makkelijker haalbaar in een goedkopere Fiat carrosserie. Het ontwerp van de Spider was afkomstig van Pinifarina terwijl de Coupé door Bertone was getekend.

Ferrari was voornemens om al zijn modellen met de V6 onder de merknaam Dino uit brengen, als homage aan Enzo Ferrari’s zoon Alfredo die op 24 jarige leeftijd overleed en de grondlegger van deze motor was. Amerikaanse dealers zagen het sublabel commercieel niet zitten dus werd besloten de modellen met V6 op de markt te brengen als Fiat en Ferrari Dino, in beide gevallen zat er dezelfde motor onder de kap.

Check deze aflevering van Wheeler Dealers waar ze een exemplaar in oude glorie herstellen:

De 2.0 liter V6 motor leverde 158pk in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak en de aandrijving op de achterwielen. De motoren werden in elkaar gezet door Fiat medewerkers in Turijn. In 1969 werd de motorinhoud vergroot naar 2.4 liter wat leidde tot een vermogen van 178pk. De assemblage van de auto’s met deze zwaardere motoren werd op dat moment niet langer door Fiat uitgevoerd maar door Ferrari. Dit zijn dan ook de meest zeldzame Fiat Dino’s, van de Spider met de 2.4 motor zijn er slechts 424 exemplaren geproduceerd. Totaal zouden er 7.803 Fiats met een Dino badge gebouwd zijn, waarvan 26% Spiders en 74% Coupé’s.

HET AANBOD

Deze bruin metallic Fiat Dino Coupé 2400 uit 1971 wordt te koop aangeboden in Denemarken via Classic Driver en maakte tot voor kort deel uit van een grote prive-collectie van iemand op Sicilië. Bijzonder is dat de Dino slechts één eigenaar heeft gekend tot 2014 waar deze werd gebruikt in een advocatenfamilie in de buurt van Palermo. Met maar 50.000km op de teller is dit werkelijk een unieke vondst die nagenoeg geheel in originele staat verkeert. Echter dankzij de felle Zuid-Italiaanse zon is er een keer een nieuwe laklaag aangebracht. Deze zeer begeerlijke Fiat wordt te koop aangeboden voor € 45.000.

Deel hieronder je mening over deze Fiat!

Tags from the story
0 replies on “Fiat Dino Coupé 2400 1971”