Citroën SM 1972

De Citroën SM zag het licht op de Autosalon van Genève in 1970. Het was destijds het topmodel uit de Citroën range. Er zijn twee lezingen over waar de letters SM voor staan. De eerste is dat het staat voor Sa Majesté, majesteit in het Frans. De tweede is dat het voor Sport Maserati staat. Omdat Citroën er naar streefde de auto, tijdens de ontwikkeling nog ‘Project S’ genaamd, revolutionaire prestaties mee te geven werd er contact gelegd met Maserati. Zo was een topsnelheid van meer dan 180 km/h gewenst. Uiteindelijk werd Maserati overgenomen door Citroën in 1968 met als doel de sterke V6-motor van Maserati voor de SM te gebruiken. Uiteindelijk lag de topsnelheid op maar liefst 228 km/h van de handgeschakelde versie.

Robert Opron was verantwoordelijk voor de spectaculaire “one-of-a-kind” vormgeving. Typische Citroën-eigenschappen waren bijvoorbeeld de koplampen die meedraaiden met de voorwielen en de snelheidsafhankelijke stuurbekrachtiging (DIRAVI). Dat laatste houdt in dat zodra men het stuur losliet deze automatisch terugloopt naar de rechtuitstand.

Door tegenvallende verkoopresultaten staakte men de productie in 1975 bij bijna 13.000 exemplaren. Daarvan zijn er slechts 98 stuks officieel in Nederland geleverd. De vanaf prijs in die tijd was fl. 36.900,00. Johan Cruijff was een bekende Nederlandse SM rijder. Men zegt dat de tegenvallende resultaten te maken hadden met de technische complexiteit van de auto. Zo moest het onderhoud van de motor door een gespecialiseerde Maserati-monteur worden uitgevoerd.

HET AANBOD

Deze handgeschakelde Citroën SM 1972 verkeert in een zeldzame goede gerestaureerde staat en wordt te koop aangeboden in Nederland door Houtkamp Collection op Classic Driver. De auto is nieuw verkocht in Frankrijk in deze originele gouden kleur. In 1995 werd de auto verkocht aan een Nederlander die de SM tot in 2012 op een indrukwekkende manier heeft gerestaureerd waarvan een fotoreportage aanwezig is. Niet alleen de carrosserie is gerestaureerd, ook het interieur is vernieuwd. Volgens de verkoper rijdt de SM uitstekend en is deze technisch 100%. De prijs van deze erg fraaie Citroën SM is € 41.500.

Deel hieronder je mening over deze SM!

Tags from the story
0 replies on “Citroën SM 1972”