Citroën CX Honecker

De Citroën CX wordt door velen als de laatste “echte” Citroën gezien en is ruim 25 jaar op de markt geweest tussen 1974 en 1991. Meteen na zijn introductie kreeg de auto de titel “auto van het jaar” in 1975. Het model gold als opvolger van de iconische DS en was in dezelfde carrosserievarianten leverbaar, namelijk een 4-deurs Berline en een 5-deurs Break.

Richard Opron tekende voor de kenmerkende lijnen van de aerodynamische hatchback met de gladde zijkant, hellende motorkap en grote achterruit. Andere opmerkelijke stijlelementen waren de holle achterruit, half bedekte achterwielen en een enorm voorruit die slechts door één wisser werd schoongehouden. Ook het interieur was revolutionair met de zogenaamde “lunule” waar nagenoeg alle functies in samenkwamen. De autoradio werd verticaal in het dashboard geplaatst en de snelheid werd weergegeven door een reeks cijfers die door een venster liepen. In 1989 werd de CX opgevolgd door de XM, de Break bleef daarna nog twee jaar leverbaar tot de XM Break zich aandiende. Totaal zijn er meer dan één miljoen exemplaren van de CX geproduceerd.

HET AANBOD

Deze Citroën CX Honecker is één van de twee gebouwde exemplaren speciaal gebouwd voor hoog bezoek uit Frankrijk in 1989 en wordt nu te koop aangeboden door veilinghuis Artcurial. Het was namelijk 1989 toen Duitsland het veertig jarig bestaan vierde van haar regime en op gepaste wijze de Franse president Mitterand wilde ontvangen. De Duitsers gaven daarom opdracht om twee verlengde CX’en te bouwen bij het Zweedse bedrijf Nilsson, het betrof een verlenging van de standaard CX met 40 centimeter. Ironisch genoeg leidde de val van de Berlijnse muur er toe dat er helemaal geen feestelijkheden meer gepland werden vanweg en de CX’en zouden daarop voor jaren worden opgeslagen.

Vanwege het geringe gebruik is deze CX in topconditie en heeft deze slechts 17.500km op de teller staan! De auto wordt zonder minimumbod geveild, de opbrengst wordt geschat tussen de € 40.000 en € 60.000. Zie HIER voor de advertentie op Classic Driver.

Deel hieronder je mening over deze Citroën!

Tags from the story
0 replies on “Citroën CX Honecker”