BMW M3 E30 DTM Group A Tribute

De BMW M3 E30 debuteerde in 1985 op de IAA in Frankfurt en was ontwikkeld door de Motorsport divisie van BMW. Dit soort auto’s werden voor straatgebruik ontwikkeld om toegelaten te worden tot het Group A Touring Car Kampioenschap. Destijds moest de M3 strijden tegen de Mercedes 190E 2.3 16v. Er waren minimaal 5000 geproduceerd auto’s nodig om gehomologeerd te worden voor deze raceklasse waarbij de belangrijkste componenten van de straatauto’s overeen moesten komen met de raceversies.

Ondanks dat de M3 gebaseerd was op de E30 3-serie was het een totaal andere auto, volledig gericht op het racen. Zo verschilden alle bodypanels met de standaard E30, met uitzondering van de motorkap en het zonnedak. Zelfs het achterruit stond onder een andere hoek voor een betere stroomlijn. Onder de kap lag een 195pk viercilinder, in combinatie met het lage gewicht van 1.200kg zorgde dat voor zeer vermakelijke rijeigenschappen.

Naarmate de tijd vorderde veranderden ook de homologatievoorschriften in het Touring Car Kampioenschap. Dat leidde tot diverse mechanische en aerodynamische updates met als resultaat een aantal special editions.

BMW E30 M3 Group A DTM from Image Street Classics on Vimeo.

HET AANBOD

Deze BMW M3 E30 DTM Group A Tribute wordt te koop aangeboden in Nederland. In 2006 startte Ton Vink, een bekende in de racerij, met het verwezenlijken van zijn jongendroom: het bouwen van een tribute van de DTM Group A BMW E30 M3 van BMW Motorsport/ Scuderia Bigazzi. De opbouw geschiedde naar de hoogste standaarden met een haast onbeperkt budget. Inmiddels beschikt de auto over een FIA paspoort en is het de perfecte entree voor historische race-evenementen. De M3 is werkelijk splinternieuw met slechts 4 uren die de auto op het circuit heeft gespendeerd.

De bouwer kocht de ex-Otakar Krakmsy E30 M3 DTM als basis rond het jaar 2000, de body was echter zo slecht dat besloten werd een originele splinternieuwe BMW Motorsport body aan te schaffen. Alle originele DTM-onderdelen werden gereviseerd of vervangen door originele exemplaren. Deze unieke racer wordt te koop aangeboden voor € 125.000. Met dank aan G. de Vrieze voor de tip.

Deel hieronder je mening over deze BMW!

Tags from the story
0 replies on “BMW M3 E30 DTM Group A Tribute”