BMW M1 1979

De BMW M1 is van 1979 tot 1981 geproduceerd en is tot op heden de enige BMW met middenmotor. De straatversie met zijn zescilinder M30 motor met 277pk was zonder grote aanpassingen inzetbaar op het circuit waarbij de motor opgevoerd kon worden naar maar liefst 950pk. De topsnelheid van de straatversie bedroeg 262 km/u. Het was dan ook de autosport waar de M1 ontstond, om actief te kunnen zijn op het circuit met het model waren minimaal 400 verkochte exemplaren van de straatversie vereist.

In het voorjaar van 1977 ontstonden de eerste geruchten over de komst van de M1 tijden de Autosalon van Genève. Omdat de productieaantallen te laag waren voor een grote fabrikant als BMW werd samenwerking gezocht met diverse partners. De Italiaanse Giorgetto Giugiaro was verantwoordelijk voor het ontwerp, Lamborghini en BMW Motorsport Gmbh zorgden voor de constructie en montage. Bijzonder was het buizenframe als basis met een kunststof carrosserie. Gedurende het project kwam Lamborghini in financiële problemen en dreigde men failliet te gaan. Tijdens een nachtelijke actie werden alle prototypes vanuit de fabriek in Modena verhuist naar de firma Baur. BMW werkte al langer samen met Baur voor de cabrioletversies van de BMW 3-serie. Pas in 1979 zou de eerste M1 daadwerkelijk bij de eerste klant afgeleverd worden.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze BMW M1 uit 1979 is oorspronkelijk nieuw geleverd in Denemarken en wordt nu te koop aangeboden in België. De eerste eigenaar was een Deense reisondernemer Simon Spies die in 1984 overleed waarna de M1 in de handen kwam van Le Mans legende Jens Winther die op dat moment zelf in een M1 Procar racete. Tot voor kort is de auto in bezit van Jens gebleven en gedurende de jaren weinig maar regelmatig gebruikt, de teller geeft nu een stand aan van 106.500km. Aangezien Jens eigenaar was van een een BMW Dealer is de M1 perfect onderhouden door dezelfde monteurs die ook aan zijn Procar werkten destijds. De BMW M1 is een zeldzame verschijning op de aanbodsites, zeker in deze chique donkerblauwe kleur, slechts 59 exemplaren zijn er in deze kleur afgeleverd. De prijs van deze M1 is helaas op aanvraag. Zie HIER voor de advertentie op Classic Driver.

Deel hieronder je mening over deze M1!

Tags from the story
0 replies on “BMW M1 1979”