Alfa Romeo Giulietta SZ 1960

De Alfa Romeo Giulietta SZ, oftewel Sprint Zagato, kwam tot stand toen in 1956 een gecrashte Alfa Romeo Sprint Veloce de werkplaats van Zagato werd ingereden voor een nieuwe body. Het Veloce-chassis was al erg competitief op de circuits, met de nieuwe gestroomlijnde aluminium body ontstond er een serieuze concurrent voor veel zwaarder gemotoriseerde racers. Het duurdere dan ook niet lang voordat Alfa Romeo officieel opdracht gaf aan Zagato om een kleine reeks te bouwen.

Video:

Het model kenmerkte zich door de lichtgewicht carrosserie, plexiglas ramen, goede zicht rondom en de minimalistische cockpit met zwart gespoten dashboard. Het eerste productiemodel werd in 1960 getoond op de Autosalon van Parijs, echter was deze gebouwd op een verkort chassis van een spider en zorgde een pittige Tipo AR120 motor voor de aandrijving. Veelbelovend als het model was boekte men al snel de ene na de andere overwinning op de circuits en hill climbs. Oorspronkelijk was men voornemens 100 exemplaren te bouwen, dat aantal was nodig voor homologatie, echter was de vraag zo groot dat er uiteindelijk 170 stuks de fabriek van Zagato hebben verlaten.

Alfa Romeo Giulietta SZ

Deze Alfa Romeo Giulietta SZ met chassisnummer AR10126 00012 kwam op 4 augustus op naam van Alfa Romeo coureur Enzo Buzzetti uit Rome en wordt nu te koop aangeboden in Engeland via Classic Driver. Hij zette de auto meteen in op de circuits waarvan de 45e Targa Florio in 1961 de meest memorabele was, daar finishte hij 14e overall en 7e in zijn klasse. In april 1962 kwam de SZ in handen van Paolo Bulgari, de toen 25 jaar oude kleinzoon van de oprichter van de luxe modemerk. Hij heeft slechts één race met de auto verreden toen deze al snel weer in bezit kwam van Ignazio Giusti die er in 1963 de Targa Florio mee verreed.

De Alfa is volgens de verkoper zeer uitvoerig gedocumenteerd waar uit blijkt dat de auto het grootste gedeelte van zijn carrière in de omgeving van Rome heeft doorgebracht voordat deze naar de UK werd geïmporteerd, daar heeft de auto grote bekendheid gekregen door optredens op o.a. Goodwood. De prijs is helaas op aanvraag.

Deel hieronder je mening over deze Alfa Romeo!

Tags from the story
0 replies on “Alfa Romeo Giulietta SZ 1960”