Alfa Romeo Alfasud 1500 Ti

“De Alfa die al in de folder roestte”, daar staat deze Alfa Romeo Alfasud om bekend. Dankzij een tip van Dennis kwamen we dit exemplaar tegen die wonder boven wonder geheel roestvrij is. De Alfasud werd in 1971 voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld en zou tot 1984 in productie blijven.

Om het gamma naar beneden af te ronden werd de Alfasud geïntroduceerd als kleiner alternatief voor de Giulia, de eerste plannen daarvoor ontstonden al in de jaren ’60. In die periode was Alfa Romeo eigendom van de Italiaanse staat en om de werkgelegenheid te bevorderen in het arme zuiden van Italië werd besloten daar een nieuwe fabriek speciaal voor de Alfasud te bouwen. Deze locatie nabij Napels verklaart tevens de naamgeving. Giorgetto Giugaro, die net voor zichzelf begonnen was met de designstudio Italdesign werd gevraagd voor het ontwerp.

Zie hier voor een video over een Nederlandse Alfasud berijder:

Het was de eerste Alfa met voorwielaandrijving en leek in eerste instantie een hatchback te zijn. Echter was de achterklep niet in zijn geheel te openen en was het dus een “gewone” 2- of 4-deurs. Pas in 1981 zou er wel een 3- en 5-deurs hatchback verschijnen.

De eerste reacties op de auto waren positief in termen van uiterlijk, rijeigenschappen en de binnenruimte. Echter al snel kwam de roestduivel om de hoek kijken, te wijten aan een slechte kwaliteit staal en productieproblemen in de nieuwe Zuid-Italiaanse fabriek. Er is in 1978 nog wel geprobeerd met een betere staalsoort en de benaming Alfasud Super de opinie bij te draaien, het imagoprobleem kon het model maar moeilijk van zich afschudden.

Alfa Romeo Alfasud 1500 Ti

Deze Alfa Romeo Alfasud 1500 Ti uit 1980 met slechts 36.500km in spectaculair groen wordt te koop aangeboden in Italie via Autoscout24.nl. De Alfasud verkeert volgens de verkoper in een zeer uitzonderlijk goede originele staat. De auto is nooit gerestaureerd en de onderhoudshistorie is zeer uitvoerig gedocumenteerd. Hoe groot is de kans dat je hier een tweede van tegen komt? Voor € 10.990 rij je deze bijzondere Italiaan.

Deel hieronder je mening over deze Alfa Romeo!

Tags from the story
0 replies on “Alfa Romeo Alfasud 1500 Ti”