Waarom investeren in oldtimers loont

Tijdens het Pebble Beach Concours d’Elegance in Monterey is door de aanwezige bekende veilinghuizen RM Auctions, Gooding & Co. en Bonhams weer een record verbroken. Nog niet eerder wisten de veilingmeesters tijdens dit prestigieuze event voor $400 miljoen aan klassiekers af te hameren. Tevens is er het record verbroken met de verkoop van een Ferrari 250 GTO uit 1962 met een verkoopprijs van $38,1 miljoen. Dat is de hoogste prijs die ooit voor een auto betaald is op een veiling.

Filmpje!

Is een oldtimer daarmee per definitie een waardevolle investering? De Amerikaanse vastgoed consultant Knight Frank publiceerde de Knight Frank Luxury Investment Index, kortweg KFLII, die trends volgt van het investeren in luxe zaken als postzegels, munten, wijn, juwelen, horloges, meubels en Chinees keramiek. Wat bleek? Gedurende een periode van 10 jaar, eindigende in het derde kwartaal van 2012, presteerden meerdere categorieën beter dan goud waarbij klassieke auto’s het beste presteerden. Dat terwijl goud gedurende die periode een stijging liet zien van 400%. De HAGI-index van de Historic Automobile Group International, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat de prijzen van klassieke auto’s nauwgezet registreert concludeerde ook al dat de markt voor auto’s met verzamelwaarde sinds 2008 met een factor 2,5 is gegroeid. HAGI verklaart de groeicijfers mede door de lage rente die de centrale banken geven en het kopen en verschijnen op belangrijke evenementen voor klassieke auto’s wereldwijd een gewilde lifestyle is voor de rijken der aarde.

Vooral klassieke Ferrari’s presteren bovenmatig, niet alleen waren het er 9 stuks die in de top 10 stonden van duurste auto’s in Monterey, het laatste jaar is de gemiddelde prijs van een high-end Ferrari gestegen met 33,6%.

Je zou denken dat investeren in zeldzame auto’s tevens een waardevaste belegging is gezien het feit dat er geen nieuwe aanwas is van dergelijke modellen. Wat denk jij? Hebben we het plafond bereikt qua verkoopprijzen, of verwacht je dat de prijzen blijven stijgen? Deel hieronder je mening!

Tags from the story
0 replies on “Waarom investeren in oldtimers loont”