VW Kever Type 1 (1952)

Dit is met zekerheid één van de bekendste en tevens langst geproduceerde auto’s ooit! De Volkswagen Kever is gebouwd van 1938 tot 2003 en is uitgegroeid tot een icoon. Tot 1967 stond het model bekend als de Typ 1, 1200 of 1300 waarbij de benaming was afgeleid van de motorinhoud. Bronnen vermelden dat de New York Times waarschijnlijk de eerste was die met de benaming “Beetle” kwam. Uiteindelijk zouden er meer dan 20 miljoen exemplaren geproduceerd worden.

De geschiedenis begint met een opdracht van Adolf Hitler aan Ferdinand Porsche om een auto voor het volk te maken. Er werd een viercilinder boxermotor achterin geplaatst. Echter door de oorlogsindustrie was er weinig capaciteit om de productie grootschalig op te starten, pas na de oorlog liepen er grote aantallen van de band. De eerste modellen hadden geen achterruit, natuurlijk was dit erg onhandig en werden er twee kleine ruitjes in de vorm van een bril geplaatst wat de bijnaam “brilkever” opleverde.

Begin jaren ’50 werd de achterruit vergroot met 50% wat het model de bijnaam “Ovaaltje” opleverde. Door de jaren heen werden er steeds weer verbeteringen uitgevoerd. Zo was de enige overeenkomst tussen het model uit 1949 en de Kever uit 1970 een rubberen afdichtstrip  van de motorkap.

De laatste Kever werd gebouwd in Mexico op 30 juli 2003. Daarvoor was de productie in Duitsland al gestopt toen de Volkswagen Golf zich in 1974 als opvolger aandiende.

VW Kever Type 1 (1952)

Deze VW Kever Type 1 uit 1952 wordt te koop aangeboden door veilinghuis RM Sotheby’s. Bijzonder is dat de Volkswagen slechts 1(!) eigenaar heeft gekend tot op heden en een echte Italiaanse “barn find” is met slechts 77.000km op de teller. Het betreft een laat productiemodel van de “Brilkever” die sinds 1963 in een schuur is gezet tot in 2014.

vw-kever-01

Opmerkelijk is dat de auto na een paar technische ingrepen al snel weer liep en alle instrumenten nog werkten, echte Duitse gründlichkeit! Alles verkeert nog in originele staat inclusief een origineel dakrek, skihouders met de houten ski’s van de eerste eigenaar. De verwachte opbrengst zal het veilinghuis binnenkort bekend maken.

Deel hieronder je mening over deze VW!

Tags from the story
0 replies on “VW Kever Type 1 (1952)”