VW Karmann Ghia

De Volkswagen Karmann Ghia is ontworpen door het Italiaanse Ghia en werd gebouwd tussen 1955 en 1974. Iets meer dan een half miljoen exemplaren zijn er van de tweedeurs sportwagen geproduceerd. Na de oorlog stond Volkswagen met name bekend door zijn kleine betrouwbare auto’s en de praktische Transporter. Omdat de vraag naar luxe en elegante auto’s toenam en Volkswagen haar imago wilde verbeteren werd besloten tot de bouw van de Karmann Ghia. In 1951 werd contact gelegd met carrosseriebouwer Karmann uit Osnabrück die uiteindelijk Ghia bij het project betrok voor het ontwerp. Ghia had nog een ontwerp op de plank liggen voor Chrysler dat nooit was gebruikt door de Amerikanen. Het ontwerp werd zodanig aangepast zodat het paste op de bodemplaat van de Volkswagen Kever. Begin 1955 werd de eerste productieversie voor het eerst getoond aan het grote publiek, in augustus datzelfde jaar rolde de eerste auto’s van de band in de fabriek van Karmann. De verkoopaantallen overtroffen alle verwachtingen, in het eerste jaar werden er meer dan 10.000 stuks verkocht.

In eerste instantie zorgde de motor van de Kever voor de aandrijving, een 36pk luchtgekoelde boxermotor. Het zorgde niet voor spannende prestaties maar droeg wel bij aan de betrouwbaarheid van de Karmann Ghia. Vanaf 1957 kwam er ook een cabrioletversie beschikbaar. Op 31 juli 1974 zou de allerlaatste Karmann Ghia gebouwd worden, toenemende veiligheidseisen en afnemende verkopen deden de auto de das om. Het model werd opgevolgd door de Scirocco.

VW Karmann Ghia

Deze beige VW Karmann Ghia uit 1965 wordt in Portugal te koop aangeboden via Classic Driver. De teller van de charismatische cabriolet geeft een bescheiden 26.000km aan, verder is verkoper zeer karig in de informatievoorziening. Echter afgaande op de foto’s en het prijskaartje gaan we ervan uit dat het een vers gerestaureerd exemplaar betreft.

 

De elegante lijnen in combinatie met de Duitse betrouwbaarheid maken dit tot een uitermate aantrekkelijke en nog altijd goed betaalbare oldtimer die iedereen zou moeten overwegen. Men vraagt € 39.900 voor dit exemplaar.

Deel hieronder je mening over deze VW!

0 replies on “VW Karmann Ghia”