Volkswagen Golf GTI Oettinger

De Golf 1 GTI was een belangrijke auto in de automobiele historie doordat het de eerste praktische hatchback was die over sportwagenprestaties beschikte. Daarmee kwam het serieuze werk op de linkerbaan voor de “gewone man” ineens binnen bereik. Met zijn 1.6 liter motor met 110pk wist de GTI voor die tijd indrukwekkende prestaties neer te zetten. Mede door zijn lage gewicht van 810kg was er een topsnelheid haalbaar van 182 km/u en werd de sprint van 0 naar 100 km/u in 9,2 seconden afgerond.

In tegenstelling tot wat je van Volkswagen zou verwachten was de roestprotectie niet al te best en zijn er weinig exemplaren van deze oer-GTI overgebleven. Een goed en origineel exemplaar is dan ook moeilijk te vinden en heeft de Volkswagen Golf 1 GTI al geruime tijd de stijgende lijn te pakken qua waarde.

Volkswagen Golf GTI Oettinger

Deze Volkswagen Golf GTI Oettinger wordt in Frankrijk aangeboden door veilinghuis Aguttes via Classic Driver. Het was de VAG importeur in Frankrijk die het initiatief nam voor deze speciale editie in samenwerking met het Duitse Oettinger. Men bouwde een nieuwe cilinderkop met 16-kleppen op het 1.6 liter blok gedurende de jaren 1981 tot en met 1983 waardoor het vermogen uit kwam op een respectabele 136pk. Uiterlijke aanpassingen betroffen een BBS bodykit, 14’’ ATS Cup wheels, extra tellers in het interieur, een kilometerteller die 240 km/u aan gaf en een toerenteller waar het rode bereik pas bij 8.000 toeren begon. De auto was maar liefst 50% duurder dan een standaard GTI en werd in gelimiteerde oplage van 1.250 stuks gebouwd. VAG Frankrijk leverde de auto’s tevens op bestelling aan Duitsland en Zwitserland.

Dit witte exemplaar zou zich in een zeer goed cosmetische staat bevinden en volledig origineel zijn, dat deze slechts 95.000km op de teller heeft staan is eveneens bijzonder. De Oettinger heeft twee eerdere eigenaren gekend en de onderhoudshistorie is goed gedocumenteerd. Op 14 april zal de GTI onder de hamer komen. De verwachte opbrengst ligt tussen de € 35.000 en € 45.000.

Deel hieronder je mening over deze Volkswagen!

Tags from the story
0 replies on “Volkswagen Golf GTI Oettinger”