Een passende verzekering voor je klassieker

Een bijzondere auto wordt gekoesterd en moet dus goed worden verzekerd. Auto’s die bijzonder zijn in merk, type en/of gebruik kunnen verzekerd worden vanuit een ‘oldtimerverzekering’. Voldoet je auto aan onderstaande factoren, dan kan de auto verzekerd worden als oldtimer.

De auto moet een tweede auto zijn. Alleen dan kan de oldtimer op het oldtimer tarief worden verzekerd. Jouw eerste auto moet worden gebruikt voor woon-werkverkeer en mag een lease auto zijn. Een auto van je partner telt in dit geval niet mee.

De oldtimer mag alleen voor hobby doeleinden worden gebruikt. De oldtimer mag dus niet gebruikt worden voor woon-werkverkeer, voor boodschappen of zakelijk.

Per verzekeraar verschilt hoeveel kilometers er maximaal met de oldtimer gereden mag worden. Meestal ligt het maximum tussen de 5.000 en 7.500 kilometer per jaar.

Vaak moet de oldtimer ouder zijn dan 20 jaar om de auto als oldtimer te kunnen verzekeren. Er bestaan echter verzekeraars die een auto van 15 jaar ook al verzekeren als oldtimer.

Waarom een oldtimerverzekering in plaats van een autoverzekering?

  • Een oldtimerverzekering is goedkoper dan een autoverzekering.
  • Een oldtimerverzekering kan in de winter tijdelijk stop worden gezet.
  • Bij een oldtimerverzekering wordt de taxatiewaarde verzekerd, niet de dagwaarde van de auto.

Is de oldtimer je enige auto?

Wanneer jouw oldtimer de enige auto is die je moet verzekeren, dan is de oldtimerverzekering niet mogelijk. Als je de openbare weg op wilt, dan is het wettelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Ook voor oldtimers kan je terecht op vergelijkingssites als bijvoorbeeld Autoverzekering.nl. Daar kan je alle autoverzekeringen van Nederland vergelijken.

Semi-oldtimerverzekering

Een semi-oldtimer is een auto die op basis van leeftijd nét geen oldtimer is. Een oldtimer is vaak 20 jaar of ouder. Voertuigen tussen de 15 en 20 jaar worden daarom soms semi-oldtimers genoemd. De belastingdienst ziet een semi-oldtimer als een normale auto, in tegenstelling tot een echte oldtimer. Dit betekent dat je wel gewoon wegenbelasting moet betalen.

De leeftijd van de auto wordt door verzekeraars als uitgangspunt aangehouden. De maandelijkse premie van een semi-oldtimer ligt een stuk hoger dan bij een oldtimerverzekering, maar is wel lager dan de premie van een normale autoverzekering.

Wat dekt de oldtimerverzekering?

Net als bij een gewone autoverzekering bestaat er bij een oldtimerverzekering de keuze uit drie verschillende dekkingen: WA, WA+ beperkt casco en WA+ volledig casco. Je bent ook bij een oldtimer verplicht een WA verzekering af te sluiten. Daarnaast is het mogelijk je oldtimer extra te verzekeren. Voor een oldtimerverzekering betaal je een lagere premie dan voor een gewone autoverzekering. Echter bouw je met een oldtimer geen schadevrije jaren op. Je ontvangt dus geen korting op jouw maandelijkse premie als je een paar jaar geen schade hebt gereden.

  • WA oldtimerverzekering: dekking voor schade toegebracht aan derden
  • WA beperkt casco (taxatierapport is verplicht): dekking voor schade toegebracht aan derden + dekking voor schade als gevolg van inbraak, brand, diefstal en ruitbreuk
  • WA volledig casco (taxatierapport is verplicht): dekking voor schade toegebracht aan derden + dekking voor schade als gevolg van inbraak, brand, diefstal en ruitbreuk + dekking als je zelf per ongeluk tegen iets aanrijdt

Verhuur oldtimer

Wanneer je de auto verhuurt valt dit niet onder de dekking van jouw verzekering. Dit ziet de verzekering namelijk als zakelijk gebruik. Doe je weleens mee aan een rally? Ook dan moet je goed uitzoeken of dit onder de dekking van een oldtimerverzekering valt. Of jouw auto goed verzekerd is wordt meestal ook gecontroleerd door de organisatie van de rally. Vaak bestaat er de mogelijkheid om een speciale verzekering hiervoor af te sluiten.

IMG_1287

Wegenbelasting voor oldtimers

Voorheen was het betalen van wegenbelasting niet nodig voor oldtimers. Vanaf januari 2014 is dit veranderd. Bezit je een auto van 26 tot 40 jaar oud, dan moet je wegenbelasting betalen. Alleen voor oldtimers ouder dan 40 jaar hoeft geen wegenbelasting worden betaald.

Heb je een oldtimer jonger dan 40 jaar en rijdt deze oldtimer op benzine? Dan krijg je korting op het belastingtarief. Dit wordt het kwarttarief genoemd. Dit houdt in dat je per jaar maximaal 120 euro moet betalen aan de wegenbelasting, onder voorwaarde dat je vanaf december t/m februari geen gebruik maakt van de openbare weg. Let hierbij op dat parkeren op straat ook valt  onder gebruikmaken van de openbare weg.

Leeftijd Bouwjaar Benzine Diesel LPG Motoren Kampeerauto’s >3500kg
26 – 40 1974-1987 kwarttarief volledig tarief volledig tarief kwarttarief kwarttarief kwarttarief
> 40 1967 en ouder vrijgesteld vrijgesteld vrijgesteld vrijgesteld vrijgesteld vrijgesteld

APK-keuring oldtimer

Je bent als eigenaar van een oldtimer verplicht je auto iedere 2 jaar APK te laten keuren. Rijdt of parkeer je de auto (tijdelijk) niet op de openbare weg? Dan kan je de auto tijdelijk schorsen. Je hebt dan ook geen APK keuring nodig. Het schorsen van jouw auto kunt je gratis doen via het RDW.

Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs

Genieten van voordelen als oldtimer-bezitter? Wanneer je lid wordt van de FEHAC, de Federatie Historische Automobiel- en Motorfietsclubs, kom je voor meer soorten oldtimerverzekeringen in aanmerking. Bij sommige verzekeraars is een lidmaatschap bij de FEHAC zelfs verplicht of kan je er korting mee krijgen op de premie.

Oldtimerverzekeringen verschillen sterk

Onderzoek door de FEHAC wijst uit dat oldtimerverzekeringen sterk van elkaar verschillen wat betreft prijs. Zorg daarom dat je genoeg onderzoek doet voordat je een oldtimerverzekering kiest. Vergelijk de verschillende verzekeringen goed met elkaar, de prijzen lopen namelijk sterk uiteen. Zo voorkom je dat je teveel betaalt.

Deel je mening over dit artikel hieronder!

Tags from the story
0 replies on “Een passende verzekering voor je klassieker”