Lynx XJS Eventer

Lynx XJS Eventer

De Jaguar X-JS, XJS voor de derde generatie, werd in 1975 voor het eerst gepresenteerd als opvolger van de legendarische Jaguar E-Type. Het model zou tot 1996 in productie blijven tot de XK8 zich aandiende als opvolger. De eerste serie had een 5.3 liter V12 met 285pk onder de kap die gekoppeld kon worden aan zowel een handgeschakelde als een automatische versnellingsbak. Ondanks de krachtige motor en de betere aerodynamica bleef de XJ-S in de schaduw staan van de E-Type. Enerzijds had dit met het ontwerp te maken en het breken met de traditie van het weelderig toepassen van leer, anderzijds paste de auto ook niet in het tijdperk waarin de oliecrisis volop uitbrak. Toch was het model niet geheel mislukt, van de eerste serie werden er 16.000 exemplaren geproduceerd tussen 1975 en 1982. Echter begin jaren ’80 was het wel gedaan met de verkoopaantallen, in 1980 verlieten er slechts 1.057 stuks de fabriek. In 1991 werd het ontwerp iets gewijzigd en kreeg het model de naam XJS.

Lynx Motors International Limited uit het Britse Hastings staat bekend om haar replica’s basis van legendarische en inmiddels onbetaalbaar geworden Jaguar modellen als de C-Type en D-Type. Het meest succesvolle model was echter een shooting brake op basis van de Jaguar XJS, genaamd Eventer. In 2002 produceerde men het laatste exemplaar, daarmee kwam het productieaantal op slechts 67 exemplaren.

Lynx XJS Eventer

Deze Lynx XJS Eventer uit 1983 in Coronet Gold en bruin leren interieur wordt in Engeland te koop aangeboden via Classic Driver. Het betreft één van de eerste exemplaren met V12 die de conversie naar shooting brake bij Lynx onderging, opmerkelijk is dat de auto daarna voor 30 jaar in het Patrick Motors Museum zou verdwijnen waardoor er nog altijd maar 4.652 miles op de teller staan!

lynx_eventer-5

lynx_eventer-8 lynx_eventer-10

De tweede eigenaar reed er ook niet veel mee zodat er altijd nog een zeer bescheiden ervaring van 5.027 miles op de teller staan. Deze eigenaar heeft de Jaguar onderworpen aan een uitvoerige inspectie nadat deze voor lange tijd had stilgestaan waarna alle noodzakelijke werkzaamheden zijn uitgevoerd om de auto weer 100% technisch in orde te maken. Waarschijnlijk is dit de Lynx Eventer met de laagste tellerstand ter wereld, en als je ons vraagt tevens in de coolste kleurencombinatie die mogelijk is bij deze chique Brit. De prijs is helaas op aanvraag.

Deel hieronder je mening over deze Lynx!

Tags from the story
,
0 replies on “Lynx XJS Eventer”