Lotus Esprit S1 1977

De Lotus Esprit is maar liefst 28 jaar in productie geweest tussen 1976 en 2004, uiteraard werd het model door de jaren heen steeds verder verbeterd. Het begon met een conceptmodel op de Autosalon van Turijn in 1972 van de hand van de Italiaanse ontwerper Giorgetto Giugiaro. Men was voornemens het model Kiwi te noemen maar dat zou betekenen dat er met de jarenlange traditie gebroken werd door alle Lotus benamingen met een “E” te laten beginnen. De Esprit was geboren! Het definitieve productiemodel werd voor het eerst getoond op de Motor Show van Parijs als opvolger van de Europa.

De Lotus Esprit S1 was het eerste model uit een lange reeks en beschikte over een stalen chassis met een polyester body. Een viercilinder middenmotor, afkomstig uit de Jensen Healey, zorgde voor de aandrijving en leverde 162pk. De Esprit voldeed aan de Lotus filosofie wat neerkomt om auto’s zo licht mogelijk te bouwen, de weegschaal gaf bij de Esprit nog geen 1.000kg aan. Dat leverde een zeer goed sturende auto op, echter de klanten hadden behoefte aan meer vermogen.

Overigens kreeg de S1 grote bekendheid door zijn optreden in de Bond film “The Spy Who Loved Me” in 1977 waarbij de auto naar duikboot transformeerde. Die bewuste auto is onlangs verkocht door RM Auctions voor £650.000.

HET AANBOD

Deze prachtig bewaard gebleven Lotus Esprit S1 uit 1977 in “Lotus Yellow” wordt te koop aangeboden in Finland. Slechts 713 exemplaren zijn er gebouwd van deze S1 waarvan de meeste met het stuur aan de rechterzijde werden afgeleverd. De meeste links gestuurde exemplaren werden aan de andere kant van de oceaan afgeleverd in US specs. Er zijn dus maar weinig exemplaren als deze links gestuurde Europese uitvoering. De auto is oorspronkelijk nieuw geleverd aan een Fin die woonachtig was in Malmö in Zweden. De gehele historie vanaf dag 1 is bekend, evenals alle vier eigenaren van de S1. De prijs is € 39.900. Zie HIER voor de advertentie op Classic Driver.

Deel hieronder je mening over deze Lotus!

Tags from the story
0 replies on “Lotus Esprit S1 1977”