Lamborghini Espada Series 1

De Lamborghini Espada is gebouwd tussen 1968 en 1978 en zou zeer succesvol zijn voor het Italiaanse merk in die jaren met 1.217 geproduceerde exemplaren. De grand tourer met ruimte voor vier personen werd voor het eerst gepresenteerd op de Autosalon van Genève en moest het gat opvullen tussen de 400GT en de Miura. De naam Espada was afkomstig van de Portugese benaming voor het woord zwaard wat weer refereerde aan de zwaarden die gebruikt werden door de stierenvechters. Het ontwerp was van de hand van Marcello Gandini die voor Bertone werkte.

Oorspronkelijk was de Espada uitgerust met een 4.0 liter V12 motor die 325pk leverde, feitelijk een licht gemodificeerd blok uit de Miura en Islero. Daarnaast beschikte de Espada over volledig onafhankelijke vering en schijfremmen rondom. Ondanks dat Lamborghini één van de eerste producenten was die een automaat koppelde aan een sterke V12 werden de meeste Espada’s verkocht met een handbak. Gedurende de tien productiejaren werden er diverse wijzigingen doorgevoerd te duiden van de Serie 1 tot en met de Serie 3. De grootste wijzigingen zaten in het interieur die per serie drastisch werd aangepakt, daarnaast werd elke serie weer een beetje krachtiger.

Lamborghini Espada Series 1

Deze zwarte Lamborghini Espada Series 1 wordt in Engeland te koop aangeboden door Samuel Laurence en betreft een spectaculair exemplaar. Het is namelijk een zeer vroeg productiemodel met een zeldzaam concept dashboard in de typische Lamborghini stijl. Nieuw werd deze geleverd in 1969 in het Italiaanse Milaan en zou 1 van 40 nog bestaande exemplaren uit de eerste serie betreffen.

Het grootste deel van zijn loopbaan bracht de auto door in het droge Californië waardoor roest is uitgebleven. Mechanisch zou de Espada in topconditie verkeren na een uitvoerige behandeling door een bekende Lamborghini specialist uit Engeland. Kortom; een uniek nooit gerestaureerd exemplaar (op het interieur na) waar je niet gauw een tweede van vindt. Voor omgerekend ongeveer € 172.000 heb je deze coole Lambo in de garage staan.

Deel hieronder je mening over deze Lamborghini!

Tags from the story
0 replies on “Lamborghini Espada Series 1”