Fiat Abarth 1000 Bialbero Long Nose Coupé Compétition

De Fiat Abarth 1000 Bialbero verscheen voor het eerst tijdens de Autosalon van Turijn in 1961 en werd gebouwd naast de 700 Bialbero. De verschillen tussen beide zat in de motorinhoud en de diameter van de remschijven. Het waren speciaal voor de racerij gebouwde modellen met Fiat onderdelen. De motor achterin was dan ook een afgeleide van die van de Fiat 600, met de nodige aanpassingen wist men 91pk uit het blokje te persen. Dat is bijna 100pk per liter! De jaren ’61 en ’62 waren succesvol voor de beide Abarth’s waarvan de deelname en finish van 14 van deze autootjes op de Nurburging in 1962 leidde tot het fabriekskampioenschap in de klasse tot 1.000cc.

Dit succes bracht Abarth er toe de auto verder te ontwikkelen, zo kwam er in 1963 een nieuw model op de markt waarbij met name aanpassingen aan de carrosserie waren gedaan om de stabiliteit te vergroten. De topsnelheid wist men zelfs naar 210 km/u te brengen. Vlak voor het einde van 1963 kwam en een “Long Nose” variant uit met een body van Sibona & Bassano die in staat was om een topsnelheid van 220 km/u te halen met een 104pk motor.

HET AANBOD

Deze Fiat Abarth 1000 Bialbero Long Nose Coupé Compétition uit 1964 wordt te koop aangeboden door veilinghuis Bonhams. Het betreft dus één van de laatst gebouwde varianten met een Sibona & Bassano body die volgens de verkoper uitstekend is gedocumenteerd. Zo zijn de originele homologatiepapieren nog aanwezig, ondertekend door de gerespecteerde Turijnse competitiedirecteur Dottore Avidano. Tot voor kort maakte de Abarth nog onderdeel uit van de bekende Maranello Rosso Collectie waardoor deze jarenlang heeft stilgestaan. Er zal dus een flinke inspectie moeten plaatsvinden alvorens de auto weer de weg op kan. De verwachte opbrengst ligt tussen de € 120.000 en € 160.000. Zie HIER voor de advertentie van Bonhams.

Deel hieronder je mening over deze Fiat-Abarth!

Tags from the story
,
0 replies on “Fiat Abarth 1000 Bialbero Long Nose Coupé Compétition”