Facel Vega FV2B Coupe

Jean Daninos was een in Parijs geboren ingenieur met Griekse voorouders. Nadat Michelin Citroën had overgenomen vetrok hij daar als het hoofd van “special vehicles”. Daarna richtte hij Metallon op, een fabrikant van keukens en gootstenen en in 1939 volgde de oprichting van Forges et Ateliers de Construction d’Eure-et-Loire, oftewel Facel. Beide bedrijven hielden zich gedurende de tweede wereldoorlog bezig met het produceren van vliegtuigmotoren.

Na de oorlog begon de combinatie Facel-Metallon bodies te produceren voor de Dyna Panhard, Simca, Ford en het Franse Comete. In die tijd kwam ook de fabelachtige Bentley Mk VI tot stand als one-off. Het lag daarom voor de hand voor Daninos om zelf een complete auto te ontwikkelen. Hij nam een buizenframe als basis, gebruikte grotendeels Chrysler onderdelen voor de techniek en maakte de body zelf. De prachtige Facel Vega FV2B Coupé was geboren!

Zie hieronder voor rijdende beelden:

Deze Facel Vega FV2B Coupé uit 1956 wordt te koop aangeboden door RM-Auctions, daar zal de auto op 14 mei a.s. onder de hamer komen in Monaco. De dikke Chrysler Hemi in het vooronder levert 325pk en moest voor spectaculaire prestaties zorgen in zijn tijd. Deze is gekoppeld aan een automaat met twee verzetten. Volgens de verkoper is de auto zeer goed geconserveerd in al die jaren en is deze nooit betrokken geweest bij een ongeluk. De diepzwarte lak met het grijze interieur met fraai patina maken dit tot een bijzondere verschijning. De huidige eigenaar heeft onlangs een uitvoerige mechanische en cosmetische opfrisbeurt uitgevoerd inclusief het reviseren van de carburateurs. Over luxe hoeft de toekomstige eigenaar ook niet te klagen, zo is de Facel voorzien van airconditioning, elektrische ramen en stuurbekrachtiging. Slechts 3.000 exemplaren van deze Franse Amerikaan zijn met de hand gebouwd. De verwachte opbrengst wordt geschat tussen de €85.000 en €115.000 zonder minimale verkoopprijs. Zie HIER voor de advertentie op Classic Driver.

Deel hieronder je mening over deze auto!

0 replies on “Facel Vega FV2B Coupe”