Waar de markt van klassiekers met verzamelwaarde heen gaat volgens de experts

Op Classic Driver verscheen een interessant artikel over de markt van klassiekers met verzamelwaarde, dat als antwoord op vele artikelen die de laatste tijd in de pers verschenen over wereldwijd tegenvallende resultaten op veilingen van de grote veilinghuizen met Retromobile 2016 in Parijs als laatste grootste evenement.

Het Engelstalige artikel kan je vinden in bovenstaande link, echter wat zijn de belangrijkste conclusies?

Het lijkt er op dat de markt zich aan het stabiliseren is en de lucht in sommige segmenten verdwijnt. Volgens experts is de huidige prijsontwikkeling een logisch gevolg van het aloude economische principe van vraag en aanbod. De vraag is niet afgenomen, echter het aanbod is toegenomen. Er zijn meer aanbieders, er zijn meer bedrijven die zich toeleggen op de verkoop van klassiekers, er zijn meer veilinghuizen en de stijgende prijzen maakte restaureren weer interessant. De luchtgekoelde Porsches zijn daar een goed voorbeeld van, de prijzen zijn de afgelopen vijf jaar enorm gestegen waardoor het aanbod toenam. Aannemelijk dat de waarde zich voor dit segment stabiliseert.

Waarde klassiekers 01

Waarde klassiekers 09 Waarde klassiekers 08 Waarde klassiekers 07

Ook is de kwaliteit van de auto’s door de toenemende vraag afgenomen waardoor de prijsontwikkeling gemiddeld genomen stabiliseert.

Experts zijn echter van mening dat kwalitatief uitstekende en zeldzame auto’s hun waarde behouden of zelfs nog verder door gaan stijgen, de vraag neemt immers niet af. Dan heb je het bijvoorbeeld over het type klassiekers dat het Britse Fiskens aanbiedt, de eigenaar Gregor Fisken zegt niets te merken van een stabilisatie of zelfs prijsdaling. Daarbij dient opgemerkt te worden dat er van sommige “exclusieve” klassiekers simpelweg veel aanbod is, als je bijvoorbeeld in de markt bent voor een Ferrari F40 waarvan er 1.400 exemplaren zijn gebouwd heb je momenteel ruimschoots de keus. Natuurlijk heeft dat effect op de prijs.

Waarde klassiekers 03

De huidige ontwikkeling zou er toe kunnen leiden dat pur sang beleggers de markt van klassieke auto’s de rug toe keren, echter de liefhebber zullen hun passie niet opgeven en het is waarschijnlijk dat een groot deel van de vraag uit deze doelgroep bestaat.

Kortom; veilinghuizen zullen de komende jaren waarschijnlijk kritischer zijn op het prijsniveau en kwalitatief goed en zeldzaam aanbod zal beter gewaardeerd worden wat tot uiting komt in de prijzen. Bovenal is de wereld goed gevuld met echte liefhebbers die hun dromen waar willen maken en dat zal ook altijd zo blijven!

Tags from the story
0 replies on “Waar de markt van klassiekers met verzamelwaarde heen gaat volgens de experts”