De Tomaso Mangusta 1969

Deze De Tomaso Mangusta is een Italiaanse sportauto met een Amerikaans hart die gebouwd is tussen 1967 en 1971. De Mangusta volgde de Vallelunga waarvan hetzelfde chassis wederom als basis werd gebruikt. Het woord Mangusta is de Italiaanse benaming voor een dier dat cobra’s kon doden, de aanleiding van deze naam komt voort uit een mislukte deal met Carroll Shelby, de geestelijk vader van de legendarische Cobra.

Het ontwerp was van de hand van de Italiaanse Giorgetto Giugiaro. De motor in de Mangusta was oorspronkelijk afkomstig van het Amerikaanse Ford, een V8 middenmotor met een vermogen van 306pk voor de Europese versies. Daarmee was een topsnelheid haalbaar van 250 km/u. Echter met zijn gewichtsverdeling van 32/68 (voor/achter) was het een listige auto om te rijden die bovendien instabiel werd bij hoge snelheden. Hierdoor zijn er veel Mangusta’s ergens in een vangrail of tegen een boom geëindigd. Er zouden totaal 401 stuks gebouwd zijn waarvan er ongeveer 150 in Europa geleverd zijn. Volgens ingewijden zouden daarvan nog 250 exemplaren bewaard zijn gebleven.

HET AANBOD

Deze De Tomaso Mangusta met handgeschakelde vijfbak uit 1969 wordt te koop aangeboden door veilinghuis RM-Auctions en maakte onderdeel uit van het Rosso Bianco Museum van Peter Kaus in Aschaffenberg (Duitsland) waar de auto gedurende 20 jaar tentoon werd gesteld tussen een omvangrijke collectie sportauto’s. Gedurende die periode kwam de Mangusta er nauwelijks uit en liep de kilometerteller dus nauwelijks op. In 2006 kwam de auto in handen van de huidige eigenaar die de Mangusta zeer goed onderhouden heeft. De felblauwe lak is nog origineel en volgens de verkoper kent de auto een fraai patina en zou dit het enige model zijn dat de fabriek ooit verlaten heeft met zes koplampen. Het betreft waarschijnlijk een oorspronkelijk in de USA geleverde versie (staat niet vermeld in de advertentie). De verwachte opbrengst ligt tussen de € 120.000 en € 180.000. Zie HIER voor de advertentie op Classic Driver.

Deel hieronder je mening over deze De Tomaso!

Tags from the story
0 replies on “De Tomaso Mangusta 1969”