Citroën CX 25 GTI Turbo

De Citroën CX wordt door velen als de laatste “echte” Citroën gezien en is geruime tijd op de markt geweest tussen 1974 en 1991. Meteen na zijn introductie kreeg de auto de titel “auto van het jaar” in 1975. Het model gold als opvolger van de iconische DS en was in dezelfde carrosserievarianten leverbaar, namelijk een 4-deurs Berline en een 5-deurs Break.

Richard Opron tekende voor de kenmerkende lijnen van de aerodynamische hatchback met de gladde zijkant, hellende motorkap en grote achterruit. Andere opmerkelijke stijlelementen waren de holle achterruit, half bedekte achterwielen en een enorm voorruit die slechts door één wisser werd schoongehouden. Ook het interieur was revolutionair met de zogenaamde “lunule” waar nagenoeg alle functies in samenkwamen. De autoradio werd verticaal in het dashboard geplaatst en de snelheid werd weergegeven door een reeks cijfers die door een venster liepen. In 1989 werd de CX opgevolgd door de XM, de Break bleef daarna nog twee jaar leverbaar tot de XM Break zich aandiende. Totaal zijn er meer dan één miljoen exemplaren van de CX geproduceerd.

Citroën CX 25 GTI Turbo

Deze Citroën CX 25 GTI Turbo uit 1984 met 131.889km ervaring wordt te koop aangeboden in eigen land door Alphons Ruyl Fine Classics Cars. Het betreft een zeldzaam overgangstype met gelakte stalen bumpers maar met het nieuwe dashboard. De CX is in 2000 door een Nederlandse CX Specialist uit Frankrijk geïmporteerd en opgenomen in zijn privéverzameling. Volgens de verkoper is de CX roest- en schadevrije en geconserveerd met een ML-behandeling. Omdat het lakwerk ten tijde van de import mat was is besloten de buitenzijde van een nieuwe laklaag te voorzien. Het interieur, met weldadig leren bekleding en airconditioning, zou in smetteloze staat verkeren. De auto is goed gedocumenteerd en technisch perfect, onlangs is er nog een grote beurt uitgevoerd door een gerenommeerde CX-specialist. In een dergelijk staat tref je deze cult auto eigenlijk nooit meer aan, de prijs is € 17.800.

Deel hieronder je mening over deze Citroën!

Tags from the story
0 replies on “Citroën CX 25 GTI Turbo”