Audi RS2 Avant

De Audi RS2 Avant Quattro is in een beperkte oplage geproduceerd van maart 1994 tot juli 1995. Het was niet alleen de eerste Audi die onder het “RS” label (wat voor RennSport staat) tot stand kwam,  maar was het tevens de eerste “powerstation” met de prestaties van een sportwagen. Mede door de vierwielaandrijving was de RS2 ook heel goed bruikbaar als comfortabele en veilige alleskunner, vandaar dat deze Audi met Porsche-genen onlangs ook in ons overzicht van youngtimers in gezinsverpakking stipt bovenaan stond.

De ontwikkeling vond namelijk plaats in een joint venture met Porsche. Onder de kap lag de meest krachtige vijfcilinder turbo motor uit de schappen van Audi. De motor werd door Porsche flink onder handen genomen, zo werden er wijzigingen doorgevoerd aan de turbo, intercooler, injectoren, uitlaatsysteem en het motormanagement. Het resultaat? 315pk, een topsnelheid van 262 km/u en een tijd van 0 naar 100 in 4,8 seconden! Ter vergelijk, de RS2 kon met gemak een Porsche 911 (996) en een Chevrolet Corvette C5 bijhouden. Het was ook Porsche die de remmen en het onderstel aanpaste naar hun standaarden, o.a. te herkennen aan de Porsche badge op de remklauwen. De productie vond plaats in de fabriek van Porsche in Zuffenhausen, daar was ruimte ontstaan nadat de laatste Mercedes E500 van de band was gerold. In eerste instantie was men van plan maximaal 2.200 exemplaren van de RS2 te bouwen, echter door de grote vraag stopte de teller bij 2.891. De laatste jaren staat het model met cultstatus steeds meer in de belangstelling en zitten de prijzen in de lift van goede originele exemplaren met een lage kilometerstand.

Audi RS2 Avant

Deze Audi RS2 Avant in de geweldige kleur LZ5M Nogaroblau wordt in eigen land aangeboden door Auto Arp. De Audi met Porsche genen heeft slechts 110.000km ervaring en is volgens de verkoper volledig technisch aangepakt waarbij ook de distributieriem en het onderstel is aangepakt. Zo ziet de verzamelaar het graag!

In het nette interieur vind je zwart leren bekleding en de originele Audi Gamma radio. Cosmetisch eveneens in een extreem mooie staat. Uiteraard mag ook de onderhoudshistorie niet ontbreken getuige de documentatie. Voor € 64.950 mag jij deze iconische youngtimer verder vertroetelen.

0 replies on “Audi RS2 Avant”