Alfa Romeo RZ

De Alfa Romeo RZ is de open versie van de SZ, bijgenaamd “Il Mostro” (= het monster). Dit is met zekerheid één van de meest controversieel vormgegeven auto’s uit de geschiedenis. De RZ werd gebouwd tussen 1989 en 1991 met name bedoeld om het slechte imago van Alfa Romeo in de jaren ’80 op te poetsen, in 1992 volgde de open RZ.

De naam SZ verwijst naar de Sprint Zagato’s uit het rijke verleden van Alfa Romeo, de benaming RZ stond voor Roadster Zagato. De minder exotische alfa 75 stond aan de basis voor de mechanische onderdelen, waaronder het verkorte onderstel. Zagato stond in voor de assemblage. Slechts ongeveer duizend stuks zijn er geproduceerd van de SZ, allemaal in de kleur Rosso Alfa. Onder de kap ligt een 3,0 liter V6 en levert 210 pk, dat leverde een topsnelheid op van 250 km/h en een 0-100 km/h sprint van 7 seconden.

De aanpassingen in het ontwerp voor de RZ roadster werden uitgevoerd door Zagato wat o.a. leidde tot een andere motorkap en voorbumper. De enige beschikbare kleuren waren rood, geel en zwart. Echter gaat het verhaal dat er ook twee zilveren exemplaren de fabriek hebben verlaten. Het oorspronkelijke plan was om 500 stuks te produceren, door tegenvallende vraag is het gebleven bij een oplage van 278 genummerde exemplaren. Dat maakt de RZ tot een waardevaste klassieker van de toekomst.

Alfa Romeo RZ

Deze Alfa Romeo RZ uit 1992 wordt in eigen land te koop aangeboden door Witmer & Odijk. Nieuw werd deze geleverd door een Italiaanse Alfa Romeo dealer zoals uit het officiële certificaat blijkt. Bijzonder is dat de RZ slechts één eigenaar heeft gekend, een verzamelaar van begeerlijke auto’s, dat verklaart tevens de extreem lage kilometerstand van 21.000km.

alfa-romeo-rz-04

In 2015 kwam de knalgele Italiaan naar Nederland waar deze helemaal is nagelopen door een Alfa Romeo dealer. Volgens de verkoper verkeert het zeldzame “monster” in een uitstekende staat. Voor € 84.950 mag je deze RZ bij je collectie voegen.

Deel hieronder je mening over deze Alfa Romeo!

Tags from the story
0 replies on “Alfa Romeo RZ”