Alfa Romeo 1750 GTAm

De Alfa Romeo 1750 GTAm is één van de meest begeerlijke modellen binnen de Alfa Romeo en door de zeer beperkte oplage een gewild verzamelobject. Deze gele GTAm zal als onderdeel van een prachtige collectie Alfa Romeo’s geveild worden door Artcurial in Parijs op 7 februari aanstaande.

De GTAm maakt onderdeel uit van de legendarische GTA familie die gebouwd werd van 1965 tot 1971. De letters GTA staan voor Gran Turismo Alleggerita waarbij het laatste woord staat voor “lichter gemaakt”.

De topversie van de familie, de GTAm, werd in 1970 geintroduceerd en was gebaseerd op de 1750 GTV. Al snel werd de 1779cc motor uit de GTV 1750 vergroot naar 1985cc. Daardoor had de motor een andere boring en slag dan de latere GTV motor en een andere cilinderkop. Alfa Romeo besloot het voor de Amerikaanse markt ontwikkelde injectiesysteem ook toe te passen in de GTAm. Dat verklaart tevens de “Am” in de benaming wat voor America staat. De motor leverde in eerste instantie 220pk, na de aanpassingen werd er maar liefst 245pk uit het viercilinder blok geperst! Dat zorgde voor een topsnelheid van boven de 220 km/u.

Autodelta, het bedrijf dat officieel de preparatie van de raceauto’s van Alfa verzorgde, was verantwoordelijk voor de productie. Het verhaal gaat dat enkele particulieren zelf een GTAm gebouwd hebben op basis van een 1750 GTV met originele onderdelen van Autodelta.

Eerdere versies van de GTA werden van aluminium gemaakt om gewicht te reduceren, bij de GTAm werd het stalen koetswerk bekleed met delen van aluminium en kunststof als gewichtsreductie. Vanwege homologatie eisen moest het gewicht van de GTAm boven de 900 kilo uitkomen, vandaar de beperkte inspanningen tot gewichtsreductie.

Uiterlijk onderscheidt de GTAm zich door de dikke uitgebouwde wielkasten en het spartaanse interieur met het dikke Momo sportstuur. Beide aanpassingen worden veel gekopieerd door eigenaren van “minder exotische” exemplaren van dit type Alfa.

Onze eigen Toine Hezemans stuurde de GTAm naar de overwinning van het Europese Touringcar Kampioenschap in 1970.

De kans om een mooie betaalbare Alfa Romeo GTAm “te koop” vinden is erg klein, er zijn slechts 40 stuks geproduceerd. Deze okergele god is door de Alfa archieven achterhaald en verliet de fabriek op 26 januari 1970 waarna Autodelta de verdere preparatie van de 1750 GTV verzorgde. Volgens het boek “Alleggerita” van Tony Adriensens en Patrick Dasse heeft Autodelta de auto ingezet bij diverse races zoals Zandvoort in 1973. In 1974 werd de auto aangepast naar GTV 2000 specificaties waarna werd deelgenomen aan de 24-uurs race van Francorchamps. In 1977 zou de auto zijn laatste race rijden. Na diverse eigenaren kwam de auto in 2003 in de collectie van de huidige eigenaar terecht waarna een uitvoerige restauratie is uitgevoerd. Toen is ook de originele okergele (Giallo Ocra) aangebracht. Kortom een zeldzame GTAm in top staat. Het veilinghuis verwacht een opbrengst tussen € 280.000 en € 320.000. Zie HIER voor de advertentie van Artcurial.

Geef hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “Alfa Romeo 1750 GTAm”