Abarth Simca 1300 GT

In 1961 circuleerden er voor het eerst geruchten over een samenwerking tussen het Franse Simca en het Italiaanse Abarth. Simca was overigens opgericht door de Italiaan Teodoro Pigozzi die in een poging de Franse markt van betaalbare auto’s te voorzien een aantal modellen van Fiat in nagenoeg in dezelfde vorm met een Simca badge aanbood. Eind 1961 lanceerde Simca haar eigen ontwikkelde en meest succesvolle model, de Simca 1000.

Een oude sparringpartner van Carlo Abarth, de Oostenrijker Rudi Hruska, was inmiddels technisch consultant bij Simca en deelde de successen van Abarth op het circuit met Pigozzi. Omdat Pigozzi na het het verkoopsucces van de Simca 1000 ook graag als fabrikant op het podium wilde staan werd Abarth gevraagd een Gran Turismo te ontwikkelen op basis van de 1000. Er werd een compleet nieuwe 1.288cc motor ontwikkeld en de bodemplaat, versnellingsbak, stuurinrichting en onderstel van de 1000 werden hergebruikt. Al snel boekte de auto vele overwinningen en in februari 1963 verscheen er een vernieuwde versie met een 1.591cc motor. Dit waren voor die tijd echt supersnelle auto’s, zo beschikte de 1300 GT over 125pk waardoor er een topsnelheid haalbaar was van 230 km/u! Zeker in combinatie met het extreem lage gewicht van 630kg was dit een bommetje op wielen. Van alle 535 overwinningen van Abarth in 1963 konden er 90 geboekt worden op naam van de Simca Abarth samenwerking.

HET AANBOD

Deze Abarth Simca 1300 GT wordt te koop aangeboden door Bonhams en beschikt over een body van de Italiaanse carrosseriebouwer Baccari’s. De auto is waarschijnlijk één van de best bewaarde en meest originele exemplaren die bewaard zijn gebleven. De auto heeft racehistorie bij het Conrero team en maakte tot voor kort onderdeel uit van de bekende Maranello Rosso verzameling. Door zijn lange aanwezigheid in een museum moet de auto technisch goed nagelopen worden. De algehele staat van de auto is volgens Bonhams als goed te omschrijven. De verwachte opbrengst op de The Bond Street Sale op 30 november ligt tussen de € 150.000 en € 200.000. Zie HIER voor de advertentie van Bonhams.

Deel hieronder je mening over deze Abarth Simca!

Tags from the story
,
0 replies on “Abarth Simca 1300 GT”