Volvo 850 R met 9.600km

De Volvo 850 was de auto die het imago van Volvo flink oppoetste in de jaren ’90. Voor het 850 tijdperk werd Volvo vooral geassocieerd met suffe bestuurders en auto’s met de stroomlijn van een bushokje. Daarom besloot Volvo een moderne en sportieve auto te ontwerpen die dit imago moest doen veranderen. Ondanks de vierkante vormgeving doet vermoeden had de auto goede aerodynamica. Bovendien was het de eerste Volvo met voorwielaandrijving en de eerste auto met vier airbags. Er was Volvo veel aan gelegen een succesvol model te bouwen dus werd er heel veel geld gestoken in het ontwerp. De tussen 1991 en 1997 geproduceerde sedan en stationwagon is inmiddels uitgegroeid tot een populaire youngtimer, mede vanwege zijn tijdloze vormgeving en hoge mate van betrouwbaarheid.

Onder de kap lag altijd een vijfcilinder wat de 850 een heel kenmerkend geluid gaf, onder liefhebbers meer bekend als “de roffel”. Om het sportieve karakter te benadrukken besloot Volvo deel te nemen aan het British Touring Car Championship, opvallend was dat Volvo een stationcar inzette op het circuit!

In 1995 werd volgens velen het hoogtepunt van het 850 gamma gepresenteerd, de Volvo 850 T5-R. Het enkel in vlageel, gitzwart en donkergroen leverbare topmodel was gebaseerd op de T5 en mede ontwikkeld door Porsche. De Duitse sportwagenfabrikant ondersteunde de Zweden technisch maar bemoeide zich ook met het interieur wat o.a. de chique leer met alcantara combinatie opleverde. Door aanpassingen aan de elektronica en de turbo leverde de 2.3 liter motor nu 240pk. Dat leidde tot een 0-100 sprint in 7,2 seconden en een topsnelheid van 250 km/u. Zeker in de zwarte of groene kleur is de T5-R een echte sleeper door het bescheiden uiterlijk in familieverpakking. In 1996 verscheen de Volvo 850 R als opvolger en werd in tegenstelling tot de T5R niet in een gelimiteerde oplage geproduceerd. Onderhuids waren beide topmodellen nagenoeg gelijk, de 850 R was iets krachtiger met 250pk.

Volvo 850 R

Deze Volvo 850 R uit 1996 wordt te koop aangeboden in Hongarije via Mobile.de met slechts 9.600km op de teller. De groen metallic Estate beschikt over een handbak en beige alcantara interieur.

Volvo 850 R 02

 

De verkoper is erg karig in zijn informatievoorziening dus helaas kunnen we niet uitvoerig aangeven waarom de auto in al die jaren zo weinig kilometers heeft gemaakt en wat de onderhoudshistorie is. De prijs is € 40.000.

Deel hieronder je mening over deze Volvo!

Tags from the story
0 replies on “Volvo 850 R met 9.600km”