Toyota 2000 GT

In 1965 werd de Toyota 2000GT voor het eerst getoond aan het grote publiek tijdens de Tokyo Motor Show. De GT was niet alleen de Japanse entree in de wereldwijde sportautomarkt maar ook Toyota’s eerste sportauto. De Japanners wilden zich bewijzen ten opzichte van de geijkte Europese en Amerikaanse autofabrikanten. De grondlegger was echter Yamaha die had besloten een sportwagen te ontwikkelen nadat ze jarenlang motoren hadden geproduceerd. Nadat Nissan het project had afgewezen vond men in Toyota een gewillige bondgenoot.

Onder de lange motorkap lag een 2.000cc Yamaha zescilinder lijnmotor met drie carburateurs met een vermogen van 150pk. Rondom werden er schijfremmen gemonteerd en beschikte het model over een onafhankelijke wielophanging voor en achter. Racesuccessen dragen altijd bij aan de begeerlijkheid van een auto, dat is bij deze Toyota 2000GT niet anders. Zo boekte het fabrieksteam en de welbekende privérijder Carrol Shelby een fraaie reeks van overwinningen op het circuit waaronder de Fuji 24-uurs race in 1967. Ook verscheen de auto kort in de Bond film “You Only Live Twice”.

De planning was om ongeveer 1.000 exemplaren te bouwen, echter bleef de teller steken op 351 stuks toen de productie in 1970 gestaakt werd. De tegenvallende verkopen kwamen voort uit de hoge prijs ten opzichte van gevestigde sportauto’s als de Porsche 911, Jaguar E-Type en de Chevrolet Corvette.

Toyota 2000 GT

Deze links gestuurde Toyota 2000 GT wordt in Luxemburg te koop aangeboden door Art & Revs. Chassisnummer MF10-10088 betreft 1 van de 62 exemplaren die nieuw zijn geleverd in de USA. In 1967 werd de auto besteld door een Toyota dealer Saint Louis, daarna werd deze niet geregistreerd en bijgezet in de verzameling. In 1972 kwam deze in handen van een andere Toyota dealer uit Kansas voor 7.200 Dollar, toen hij zijn dealerbedrijf verkocht in 1973 registreerde hij de auto privé en zou deze tot zijn dood in 2001 in bezit houden. De onderhoudshistorie is gedurende die periode zeer uitvoerig gedocumenteerd.

 

In 2007 verkocht zijn weduwe de 2000 GT aan Maine Line Exotics, een bekende specialist in de USA, die een omvangrijke restauratie uitvoerde. Daarbij kregen de Weber carburateurs een upgrade. Volgens de verkoper verkeert de auto in een perfecte staat. De prijs is helaas op aanvraag.

Deel hieronder je mening over deze Toyota!

Tags from the story
0 replies on “Toyota 2000 GT”