Ford Cortina 1500 GT

De Ford Cortina werd in september 1962 geïntroduceerd in twee modelvarianten, een standaard en luxe model in 2- of 4-deurs uitvoering. Zeer kenmerkend in het ontwerp zijn de aflopende zijstrepen en de Y-vorm in de achterlichten. Tot 1963 werd de motor van zijn voorganger, de Ford Anglia, gebruikt. In 1963 kwam de Ford Cortina 1500 GT op de markt samen met de Cortina 1500 Super. Zoals de naam al doet vermoeden was de GT de versie voor bestuurders met sportieve aspiraties. Ford monteerde een nieuw type 1500CC motor met dubbele Weber carburateurs, schijfremmen voor en een aangepast sportief onderstel. Later zou Colin Chapman het model aanpassen naar de standaarden van Lotus met de legendarische Ford Cortina Lotus als hoogtepunt van het programma.

De Ford Cortina is gedurende de jaren ’62 tot ’74 ook in ons eigen landje in Amsterdam geassembleerd. Vanuit daar werd er zelfs naar Engeland geëxporteerd vanwege de grote vraag daar. De Ford Cortina werd gedurende de jaren verder ontwikkeld wat een tweede (Mk2) en derde (Mk3) opleverde met de nodige technische en uiterlijke aanpassingen totdat de Ford Sierra in 1983 zich als opvolger aandiende. Met ruim 2 miljoen gebouwde exemplaren was het één van Fords meest succesvolle modellen.

De Ford Cortina 1500 GT in dit item wordt te koop aangeboden in Engeland en zou volgens de verkoper één van de beste exemplaren momenteel zijn. De Cortina uit bouwjaar 1965 is door de bekende Frans restaurateurs Cedric Masier & Patrick Hugo aan een uitvoerige restauratie onderworpen in 2002. Daarbij is er geen enkele kans laten liggen om de auto te upgraden naar de hoogste standaarden voor het rijden van historische rally’s met inachtneming van de originaliteit conform de fabrieksauto’s van Ford Motorsport. Tijdens de restauratie is de Cortina voorzien van een Lotus Cortina close ratio versnellingsbak. Er is een racekoppeling gemonteerd, de motor is volledig geoptimaliseerd, er zijn nieuwe dempers aangebracht en zijn er Bremsa Competitie remschijven gemonteerd. De handling zou door alle aanpassingen fenomenaal zijn. Ook het interieur is met zorg gerestaureerd en beschikt over alle relevante apparatuur voor het rijden van rally’s. De verkoper geeft aan dat de beschikbare documentatie over de historie van de auto een flinke stapel papieren betreft van meer dan 10cm dikte. Kortom, een perfecte Cortina waarmee je zorgeloos klassieke rally’s kunt rijden voor de helft van de prijs van een Lotus Cortina. De prijs is omgerekend een kleine € 36.000. Zie HIER voor de advertentie op CarAndClassic.co.uk.

Deel hieronder je mening over deze auto!

Tags from the story
0 replies on “Ford Cortina 1500 GT”