Fiat Dino 2400 1972

De Fiat Dino werd voor het eerst aan het grote publiek getoond als spider in 1966 op de Autosalon van Genève. Een jaar later werd de Fiat Dino Coupé geintroduceerd. Het was niet alleen de opstap naar de latere Ferrari’s “Dino” maar in eerste instantie vooral een manier voor Ferrari om de V6 motoren gehomologeerd te krijgen voor de Formule 2. De benodigde aantallen voor homologatie waren nu eenmaal makkelijker haalbaar in een goedkopere Fiat carrosserie. Het ontwerp van de Spider was afkomstig van Pinifarina terwijl de Coupé door Bertone was getekend.

Ferrari was voornemens om al zijn modellen met de V6 onder de merknaam Dino uit brengen, als hommage aan Enzo Ferrari’s zoon Alfredo die op 24 jarige leeftijd overleed en de grondlegger van deze motor was. Amerikaanse dealers zagen het sublabel commercieel niet zitten dus werd besloten de modellen met V6 op de markt te brengen als Fiat en Ferrari Dino, in beide gevallen zat er dezelfde motor onder de kap.

De 2.0 liter V6 motor leverde 158pk in combinatie met een handgeschakelde vijfversnellingsbak en de aandrijving op de achterwielen. De motoren werden in elkaar gezet door Fiat medewerkers in Turijn. In 1969 werd de motorinhoud vergroot naar 2.4 liter wat leidde tot een vermogen van 178pk. De assemblage van de auto’s met deze zwaardere motoren werd op dat moment niet langer door Fiat uitgevoerd maar door Ferrari. Dit zijn dan ook de meest zeldzame Fiat Dino’s, van de Spider met de 2.4 motor zijn er slechts 424 exemplaren geproduceerd. Totaal zouden er 7.803 Fiats met een Dino badge gebouwd zijn, waarvan 26% Spiders en 74% Coupé’s.

HET AANBOD

Deze zilvergrijs metallic Fiat Dino 2400 uit 1972 met zwart stoffen interieur wordt te koop aangeboden door The Houtkamp Collection in Nederland. De Fiat met de elegante Bertone lijnen is afkomstig van een bekende Nederlandse verzamelaar en verkeert een zeer goede originele staat. Het is een kwestie van achter het fraaie houten Nardi stuurwiel plaatsnemen, de temperamentvolle Ferrari motor starten en rijden maar! De prijs van deze coole Italiaan is € 38.500.

Deel hieronder je mening over deze Fiat!

Tags from the story
0 replies on “Fiat Dino 2400 1972”