BMW M1 uit 1980 met een beetje werk

De BMW M1 is van 1979 tot 1981 geproduceerd en is tot op heden de enige BMW met middenmotor. De straatversie met zijn zescilinder M30 motor met 277pk was zonder grote aanpassingen inzetbaar op het circuit waarbij de motor opgevoerd kon worden naar maar liefst 950pk. De topsnelheid van de straatversie bedroeg 262 km/u. Het was dan ook de autosport waar de M1 ontstond, om actief te kunnen zijn op het circuit met het model waren minimaal 400 verkochte exemplaren van de straatversie vereist.

In het voorjaar van 1977 ontstonden de eerste geruchten over de komst van de M1 tijden de Autosalon van Genève. Omdat de productieaantallen te laag waren voor een grote fabrikant als BMW werd samenwerking gezocht met diverse partners. De Italiaanse Giorgetto Giugiaro was verantwoordelijk voor het ontwerp, Lamborghini en BMW Motorsport Gmbh zorgden voor de constructie en montage. Bijzonder was het buizenframe als basis met een kunststof carrosserie. Gedurende het project kwam Lamborghini in financiële problemen en dreigde men failliet te gaan. Tijdens een nachtelijke actie werden alle prototypes vanuit de fabriek in Modena verhuist naar de firma Baur. BMW werkte al langer samen met Baur voor de cabrioletversies van de BMW 3-serie. Pas in 1979 zou de eerste M1 daadwerkelijk bij de eerste klant afgeleverd worden.

Filmpje!

HET AANBOD

Deze BMW M1 uit 1980 wordt te koop aangeboden in Frankrijk door veilinghuis Artcurial via Classic Driver. Het bijzondere van deze M1 is dat deze slechts één eigenaar heeft gekend, een kaakchirurg die de auto kocht bij een dealer in de buurt van Nancy. De, naar verluid enthousiaste, eigenaar heeft de auto gereden tot en met 2006 en zette hem toen weg met slechts 68.584km. Het voordeel daarvan is dat de auto vergaand origineel is, echter vermoed men dat de auto een keer is overgespoten in zijn originele donkerblauwe kleur. Het interieur is eveneens origineel en laat charmant patina zien. We vermoeden wij dat er de nodige technische werkzaamheden moeten worden uitgevoerd voordat de M1 weer de sporen kan worden gegeven. De verwachte opbrengst ligt tussen de € 100.000 en € 150.000.

Deel hieronder je mening over deze BMW!

Tags from the story
0 replies on “BMW M1 uit 1980 met een beetje werk”