BMW M1 AHG Studie

De BMW M1 is van 1979 tot 1981 geproduceerd en is tot op heden de enige BMW met middenmotor. De straatversie met zijn zescilinder M30 motor met 277pk was zonder grote aanpassingen inzetbaar op het circuit waarbij de motor opgevoerd kon worden naar maar liefst 950pk. De topsnelheid van de straatversie bedroeg 262 km/u. Het was dan ook de autosport waar de M1 ontstond, om actief te kunnen zijn op het circuit met het model waren minimaal 400 verkochte exemplaren van de straatversie vereist.

In het voorjaar van 1977 ontstonden de eerste geruchten over de komst van de M1 tijden de Autosalon van Genève. Omdat de productieaantallen te laag waren voor een grote fabrikant als BMW werd samenwerking gezocht met diverse partners. De Italiaanse Giorgetto Giugiaro was verantwoordelijk voor het ontwerp, Lamborghini en BMW Motorsport Gmbh zorgden voor de constructie en montage. Bijzonder was het buizenframe als basis met een kunststof carrosserie. Gedurende het project kwam Lamborghini in financiële problemen en dreigde men failliet te gaan. Tijdens een nachtelijke actie werden alle prototypes vanuit de fabriek in Modena verhuist naar de firma Baur. BMW werkte al langer samen met Baur voor de cabrioletversies van de BMW 3-serie. Pas in 1979 zou de eerste M1 daadwerkelijk bij de eerste klant afgeleverd worden.

Wanneer je BMW dealer AHG genoeg geld overmaakte bouwde men je reguliere BMW M1 om naar de looks van de legendarische M1 Procars waarbij deze geschikt bleef voor de openbare weg. Niet alleen het uiterlijk werd heftiger, de motor werd van een upgrade voorzien waardoor deze zo’n 350pk leverde. Andere aanpassingen betroffen: een racekoppeling, aangepast uitlaatsysteem, aanpasbaar onderstel gemonteerd en 16 inch BBS wielen.

BMW M1 AHG Studie

Deze BMW M1 AHG Studie uit 1983 betreft 1 van de 10 door AHG gebouwde exemplaren en wordt te koop aangeboden via onze eigen Marktplaats.nl. De authenticiteit zou door AHG bevestigd zijn. Bijzonder is de extreem lage kilometerstand van 6.800km. De auto staat momenteel in Amerika met een prijs van € 650.000 excl. BPM en BTW. Niet goedkoop, wel zeldzaam cool!

Deel hieronder je mening over deze BMW!

Tags from the story
0 replies on “BMW M1 AHG Studie”